De la de ce-uri la trebuie. 

Primii pași, primele de ce-uri, ziua în care învață să meargă pe bicicletă, ziua în care se cațără pentru prima dată într-un copac, ziua în care aleargă pentru prima dată spre valuri, la mare: toate sunt semne ale încrederii în sine. Copiii aleargă spre viață, fără teama că s-ar putea să cadă sau să se lovească.

Mai târziu, între zilele pline de avântul copilăresc, încep să apară altele: ziua în care trebuie să coloreze nu liber, ci într-un șablon, ziua în care trebuie să învețe pe de rost prima poezie, ziua în care trebuie să scrie un text folosind cinci cuvinte anume. În zilele în care trebuie apare mai des decât de ce-urile, avântul celor mici scade în intensitate. La fel și încrederea în sine.

Prin lego și creativitate, înapoi la încrederea în sine și povești.

Totuși, există o serie întreagă de activități care le suflă în aripi și le motivează curiozitatea de la începuturi: de la alergatul în parc și plimbatul cu rolele, la activități organizate care le oferă un cadru în care să facă lucruri care îi pasionează, ghidați de un mentor la fel de pasionat ca ei. Una dintre aceste activități este reprezentată de cursurile de robotică, o oportunitate pentru cei mici de a-și crea povești proprii din piese de lego, de a-și antrena creativitatea într-un mediu construit în funcție de nivelul lor de dezvoltare. Un loc în care copiii încă pun întrebări și sunt încurajați să își ofere singuri și răspunsuri, ghidați de un trainer care crede în potențialul lor și care le încurajează gândirea creativă.

Seturile de lego sunt mult mai mult decât un simplu joc, iar cursurile de robotică reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a antrena creativitatea, încurajând ideea că în timp ce construiesc, singura limită care li se impune este propria imaginație. Și cum imaginația celor mici este nesfârșită, cursurile de robotică reprezintă întotdeauna mai mult decât o programă și un set de obiective. Ele există, într-adevăr, dar cursurile nu se rezumă exclusiv la ele pentru că, oricât de mult ar structura și organiza un trainer un curs, copiii văd întotdeauna dincolo de reguli prestabilite.

Unde adulții văd obiective ce trebuie bifate, copiii văd povești care merită construite. Din lego.

Iar dacă mentorul înțelege importanța adaptării cursului în funcție de nevoile și dorințele copiilor, atunci încrederea lor în ei crește semnificativ. Li se spune că pot, că părerea lor contează, că direcția cursului nu seamănă cu șinele de tren de la trenulețele de jucărie, care urmează un traseu pe care ei nu îl pot modifica deloc, ci mai degrabă cu o bucată de asfalt goală, unde ei iau creta și colorează un drum așa cum există în imaginația lor.

În loc de cretă, au piesele de lego, în loc de asfalt, au cursurile de robotică. Și în loc de imaginație… nimic, pentru că nimic nu e mai important decât imaginația lor. Mentorul îi îndrumă spre crearea unor structuri de bază, pas cu pas, pentru a-și dezvolta motricitatea și a înțelege cum funcționează roboții care urmează a fi puși în mișcare. Astfel, regulile se transformă tot într-un beneficiu pentru copii: faptul că toți copiii dintr-o grupă construiesc aceeași structură de bază dezvoltă atât spiritul de echipă, cât și spiritul de competiție. Copiii se bucură că au reușit, că au creat ceva din piesele de lego. Ulterior, la structura pe care o construiesc ghidat pot să adauge elemente noi, să transpună ceea ce e în imaginația lor într-un rezultat vizual, despre care pot povesti cu ceilalți.

Construiesc un robot din lego care seamănă cu toți ceilalți roboți din lego, semn că au capacitatea de a construi urmând anumiți pași, iar ulterior li se dă libertatea să îl transforme, așa cum și-l imaginează ei. Similar cu traseul lor educațional.

Din punct de vedere al abilităților, toți copiii pot, start-ul e același. 

Pasiunile îi diferențiază, le oferă o direcție anume. Iar pentru copiii pasionați de lego, de robotică, există programe educaționale în care întrebarea ce vrei să devii când o să fii mare? e înlocuită cu ce vrei să fii acum, ce ți-ar plăcea să fii până te faci mare? Așa s-a născut și I am Robbie. Ți-ar plăcea să ne cunoști? Hai să vedem împreună unde ne poate duce imaginația.