În ultimii ani, tehnologia a devenit un punct de referință în orice domeniu, determinând o reconfigurare în modul în care asimilăm informația și ne raportăm la ce se întâmplă în jurul nostru. Pentru noi, oamenii mari din generația cu cheia la gât, boom-ul tehnologic a venit la pachet cu un proces de adaptare.

Spre deosebire de noi, copiii din generațiile actuale s-au născut în mijlocul acestui boom și se bucură de fiecare pas înainte al tehnologiei. Copiii descoperă constant lucruri noi, imaginația lor nesfârșită produce idei pe bandă rulantă, iar curiozitatea înnăscută îi determină să încerce, să testeze, să exploreze. E în firea lor să facă aceste lucruri, însă e important să existe un cadru care să le încurajeze curiozitatea în zona tehnologică.

Am ales cinci motive dintr-o serie lungă pentru care cursurile de robotică reprezintă cadrul potrivit pentru micuții inovatori, pasionați de tehnologie.

1. Familiarizarea copiilor cu programarea

Mașini teleghidate, trenulețe care merg pe șine, animăluțe de pluș care fac tot felul de lucruri: dacă ai citit vreodată o scrisoare către Moș Crăciun, probabil le-ai văzut acolo, printre dorințe. Cei mici sunt fascinați de jucăriile care se mișcă, iar în cadrul cursurilor de robotică învață cum să pună în mișcare roboți construiți de ei, prin intermediul blocurilor de programare. După absolvirea cursurilor, ar putea să devină voluntari în lumea lui Moș Crăciun. 🙂 O lume în miniatură, construită și pusă în mișcare chiar de ei.

2. Dezvoltarea spiritului de echipă

Într-o lume din ce în ce mai individualistă, să îi învățăm pe cei mici să colaboreze este unul dintre lucrurile esențiale. În cadrul cursurilor de robotică și programare, copiii lucrează în echipă, se ajută unii pe alții și transformă cursurile în ședințe de brainstorming pentru inovarea poveștilor cu roboței. Care, apropo, sunt o adevărată sursă de inspirație pentru orice adult care a uitat creativitatea în podul bunicilor, într-o cutie prăfuită nedeschisă din copilărie.

3. Determină spiritul competitiv, în sens pozitiv

De cele mai multe ori, la finalul cursurilor, se organizează întreceri între roboțeii copiilor pentru a dezvolta spiritul competitiv, dar nu în sens ierarhic, ci tot în direcția creativității. Copiii știu că imaginația lor e superputerea roboților pe care îi construiesc.

4. Perseverență

Deseori, punerea în mișcare a roboților din lego e o adevărată provocare pentru cei mici. Programarea presupune conexiuni logice, înțelegerea unor mecanisme și gândire analitică. La început, ar putea fi frustrant, însă tocmai gestionarea acestei frustrări și dezvoltarea capacității de a găsi soluții determină în copii dorința de a nu renunța și de a căuta permanent rezolvări.

5. Învățare activă

Experiențele active de învățare contribuie la creșterea capacității de concentrare și atenție, la asimilarea mai rapidă a teoriei prin practică și la înțelegerea vieții de zi cu zi prin simularea anumitor experiențe. În plus, copiii au nevoie să experimenteze și să asimileze cunoștințe prin descoperire, să simtă că ideile lor contribuie la un rezultat palpabil, vizual.

Eu, Robbie, știu toate lucrurile astea pentru că le-am învățat de la copii, din nevoile lor. Vii să le descoperi și tu împreună cu mine?